Möblera Sovrummet

Sovrummet

Oavsett om man har ett sovrum avsett endast för sömn eller om man bor i en etta där sovrummet är samma rum som vardagsrummet är möbleringen av rummet en viktig aspekt eftersom det givetvis är viktigt att man trivs där man sover. Och när man ska möblera sovrummet finns det två delar att tänka på: Funktionalitet och Utseende. Och givetvis att du köper en säng du trivs med!

När man ser till funktionaliteten i ett sovrum handlar det om att man enkelt ska komma åt allt man behöver, att det är lätt att ta sig fram och att man får plats med allt som behövs. Det här är särskilt viktigt för de som inte har så mycket utrymme att leka med, och det finns flera knep man kan ta till för att maximera det tillgängliga utrymmet:

  1. Använda vägghyllor

– En vägghylla är ett perfekt sätt att ta tillvara på utrymmet ovanför byrån, eller andra låga möbler, för att förvara diverse småsaker. Det inte dock är lämpligt att sätta hyllor ovanför dörrkarmar eller huvudänden av sängen (ifall väggfästet skulle ge vika).

  1. Möbler som är upphöjda från golvet

– Det finns dels en utseendemässig aspekt med möbler som är höjda från golvet eftersom rummet ser luftigare ut, men dels finns det en praktisk funktion eftersom det blir mycket enklare att städa. Dessutom kan man då använda sig av förvaringslådor på hjul för att maximera golvutrymmet under till exempel sängen.

  1. Använda loft

– Användandet av loftsängar/våningssängar har blivit väldigt trendigt i och med att de microlägenheter som sålts på senare tid visat hur man på ett snyggt sätt kan maximera utrymmet med hjälp av dem. Och faktum är att du kan använda loftprincipen för att maximera utrymmet även om du inte vill sova två meter upp, för loftet kan istället användas som förvaringsutrymme där du kan ställa lådor och annat.

Gällande utseendet för sovrummet är det i första hand trivseln som står i fokus, och vikten av att ha ett personligt präglat sovrum får inte glömmas bort eftersom det givetvis påverkar hur man trivs i ett rum. En annan sak som ofta påverkar hur väl man trivs i ett sovrum är hur rymden i rummet uppfattas på grund av möbleringen, men det finns även andra saker att tänka på:

  1. Sängens placering

– Sängen är den absolut viktigaste möbeln i ett sovrum, och hur man placerar den i rummet påverkar hur hela rummet uppfattas. Man frigör oftast mest utrymme i ett litet rum genom att placera sängen längs med de två väggarna i ett hörn, men samtidigt kan rummet upplevas som mer rymligt om enbart sängens ena gavel är ställd mot väggen.

– En sak man definitivt bör tänka på är att aldrig ställa huvudänden av sängen mot en dörröppning, eftersom de flesta rent instinktivt vill ha uppsikt över ingången till rummet.

  1. Planera färgvalet

– Många har en favoritfärg eller mönster som de gärna använder till allt, men när man planerar sitt sovrum är det viktigt att tänka på att inte överdriva eller använda för mycket av någon färg eftersom man inte alltid har möjlighet att måla om ifall man tröttnar på färgvalet.

  1. Extra kuddar

– Att ha ett gäng extra kuddar på sängen är dels praktiskt om man någon gång behöver extra sittyta men dels har det väldigt hög mysfaktor, och eftersom kuddfodral är enkelt utbytbara kan man använda kuddarna för att dekorera med och enkelt byta färgtema i rummet när man vill ha variation.