Möblera barnrum

barnrummet

När det gäller att inreda med möbler i ett rum för barn så är det mycket du behöver tänka på. För ett och samma rum måste ha flera funktioner. Det ska vara ett rum för – som det går att leka i, läsa läxorna, ha sina kompisar som sover över och dessutom gå att sova gott där också. Detta innebär att barnet behöver – en säng, ett skrivbord, förvaring för kläder, böcker och leksaker. Samtidigt som det ska vara en säker och trygg plats. Som du kan låta ditt barn få vara i lugn och ro.Ett bra tips för att spara pengar är att köpa vanliga möbler, och inte särskilt designande barnmöbler som de snabbt växer ifrån. Detta gör att barnet själv kan piffa till sin säng med lite färg eller annat kul och roliga dekaler med mera. Ytterligare ett spartips är att välja möbler i en neutral färg, som till exempel en vit garderob som också funkar i ett tonårsrum.Begagnade möbler är också ett bra sätt att spara pengar på, dels i annonser eller i second hand-butiker. Det kan bli riktigt roligt och mysigt när du blandar gammal med nytt. Mor- och far-föräldrar har kanske något som de kan undvara. Så får barnet något som gör att de kan knyta extra band med dessa. Har möblerna fått sig en törn går det alltid att fixa till med färg eller tapet. Dessutom kan du byta ut handtag och knoppar som gör gammalt blir som nytt igen. Eller hänga upp olika tyger med glada motiv och färger.Därför bör du tänka på vissa saker innan du börjar inreda ditt barns rum. Ska det vara i något viss tema – i alfabet, hav och strand och så vidare. Där kan du egentligen bara fråga barnet, för oftast har de en klar bild på hur deras rum ska se ut.
Att belysningen är viktig för alla aktiviteterna – allmän belysning, för läxläsning, sängen och för att då det lite mysigt. Detta är ett utmärkt sätt för att ditt barn ska kunna vara med att välja och får på så vis sätta sin egen touch på sitt rum. Dessutom så kan barnet välja färger på väggar, möbler och annat smått och gott.När det gäller i möbler så bör du tänka på att välja möbler som barnet kan växa i. Det kan vara en konsolhylla som är en kombination av hyllförvaring och skrivbordshylla som gör att det går att höja och sänka efter behov. Att barnet får en säng med förvaring är ett extra plus. Andra ställen att förvara saker i kan vara i speciella färgglad lådor som ställe på hyllorna eller ovanför garderoben.  För där går det lägga leksaker och så vidare. Gör barnet säng till något mer att kunna sova i, som till exempel att det finns utrymmer under att ha en koja eller myshörna, som enkelt kan förvandlas till en säng om den kompis ska sova över. Eller så tillverkar du en egen säng enkelt med MDF-skiva och då går den forma som barnet vill – en borg, ett slott för en prinsessa, ett skepp och så vidare. Det är egentligen bara fantasin som sätter käppar i hjulet. Kan du inte göra det själv, be någon kompis hjälpa dig. Ha mjuka mattor att dels så blir det mjukare för barnet att leka med även att den kommer dämpa ljud. Se till att mattan går att tvätta. Dessutom bör du tänka på vad mattan ska användas till. Hr den för lång lugg så att säga så blir det svårt att bygga lego och köra bilar på. Men i en myshörna är en sådan matta perfekt. Sedan går det alltid piffa till det med kuddar eller sittsäckar för att höja mysfaktorn.

Säkerhet i barnrum

Som förälder ser du alltid till att ditt barn är säkert och tryggt i bilen, på cykel eller i ditt hem. Ser till att barnet har en bilbarnstol, barnstol med säkerhets rem, skyddar eluttag, grind i trappor, solkräm med mera. Vi alla vet hur lätt en olycka kan vara framme. Men ett ställe som vi kanske lätt glömmer bort är i barnens sovrum. Det är lika viktigt att barnen är säkra där som någon annanstans. Med tanke på hur många timmar de tillbringar i sina sovrum. Då är det inte som vi ser med ögonen som är farliga utan den osynliga och oönskade kemikalier som barnen omges av eller kan få i sig av. Det har visat sig att i ett inrett barnrum kan det innehålla över 300 olika giftiga kemikalier.Spjälsängen/Barnsäng Problem – Formaldehyd, är en känd cancerframkallande kemikalie, används oftast i lim och i olika typer av spånskivor, MDF-plattor och andra typer av pressade träskivor.Lösning – Välj en trästomme av massivt trä eller en begagnad säng där formaldehyden har haft möjlighet att dunsta bort. Den generella tumregeln är att nyköpta möbler har en tendens att dunsta/läcka allra mest ämne i början när de är nya.Madrassen till sängenProblem – Madrasser som är av syntetiska material riskerar att släppa ut potentiella skaliga kemikalier. Framför allt när sängen och madrassen är ny, men även under hela dess livslängd. Dessutom kan de olika medel som ha tillsatts, som till exempel – flamskyddsmedel, antibakteriella medel, vattenavstötande ämne och så vidare.Lösning – Det finns miljömärkta alternativ och då är de som inte är helt syntetiska madrasser och ett ekologiskt material i madrassen att föredra.

MålarfärgProblem – Vanlig målarfärg kan läcka giftiga organiska föreningar ända upp till tre år eller längre efter att du har målat. Lösning – Måla barnets rum med en giftfri/giftminimerad färg som är miljö- och hälsovänlig. Som dessutom är baserade på naturliga ingredienser. Några exempel på sådana färger är:

⦁ Naturhartsfärg – vägg- och tak-målning inomhus

⦁ Kasein färg – vägg och tak inomhus

⦁ Linoljefärger – för snickerier som dörrar, fönster, möbler, fasader och andra träytor

⦁ Limfärg – som du själv kan blanda, för inomhusbruk, vägg och tak⦁ Emulsionsfärg – vägg inomhus

⦁ Äggoljetempera – snickerier, väggar inom- och utomhus med mera

⦁ Silikatfärg – det är den klassiska fasadfärgen både för inom- och utomhus, vägg, tak och fasader

⦁ Slamfärg – är den som är den mest klassiska färgen för att måla träfasader med. Finns i många färger utöver rött

⦁ Kalkfärg – den ska målas på ett mineraliskt underlag inom- och utomhus Det du bör tänka om du snickrar ihop någon möbel är att det inte ska vara för långt mellanrum mellan ribbor, för då finns risken att barnet fastnar med huvudet. Eller ha lösa detaljer som kan lossna som barnet sedan kan sätta i halsen, som exempelvis – kulor, ögon, knoppar och så vidare.Vi har som policy att tydligt märka alla vår möbler och övriga produkter vad det är gjort av för material, miljövänligt och så vidare. Är du ändå tveksam så fråga tveka inte att kontakta vår kompetenta och erfarna personal. Angående vad möbel eller andra produkter är tillverkad i för material eller vilken typ av färg som den är målad i med mera.